Søk på haraldsvik.no
Søk på nett

Moskusender ble domestisert i Sør-Amerika allerede før Inkariket oppstod, og den tamme utgaven av arten finnes nå i parker over hele verden. I tillegg til å ha tenner, vagler endene seg også i trær. Dette høres kanskje uvant ut, men det er mye med denne fuglen som ikke ligner det man forestiller seg om en and.

Vanlige spørsmål ved hold av moskusand:

1. Har man stor nok utegård, og tåler den beiting og mudring?
- I de fleste tilfeller holder en passe stor innhegning eller hage. Høyt verdsatte vekster bør skjermes. Endene er stedbundne, men kan ta seg små lufteturer i området, om de ikke stenges inne eller vingeklippes. For å unngå at endene forfryser føttene om vinteren, kan utegården dekkes med halm.
2. Har man ly til endene?
- Sommerstid trenger moskusendene le og et tak over hodet, men tilhold utendørs om vinteren forutsetter et isolert hus, laget av halm eller lignende. Størrelsen på huset bør være tilpasset antall ender, slik at de selv kan skape en jevn temperatur med kroppsvarme. Skjøteledning og oppheng med varmelampe er påkrevd ved svært lave temperaturer, men endene klarer seg selv helt ned til -10°C.
3. Hva med vann?
- En bekk, dam eller lignende er naturligvis å foretrekke, men ellers greier de seg fint med en nedgravd stamp i hagen. Endene må ha adgang til å dukke hele hodet under vann for å unngå øyensykdommer, og om vinteren må man alltid sørge for å holde drikkekaret isfritt. Moskusender har forøvrig dårligere impregnering av fjærene i forhold til villender, noe som reduserer behovet for en stor badedam.
4. Hva skal jeg fôre endene med?
- Ender beiter naturlig på gress, men bør få tilleggsfór i form av hønsefôr. Om høsten er det også lurt å gi høy. Vinterstid spiser endene ikke så mye, men tærer på fettreserver. Ender og andre vannfugler skal ikke ha koksidiostatika i fôret. Dette er et middel mot parasitter som finnes i bl.a. kylling og kalkun-fôr. Vår løsning har derfor vært "natura", et hønsefôr utviklet for økologiske driftsformer fra Felleskjøpet. Moskusender har forøvrig også stor appetitt på brunsnegl (iberiasnegl).
5. Hva skjer når utegården blir overfylt av halvvoksne andunger?
- Moskusender er gode rugere, og kan få frem 3 kull mellom april-august, med over ett dusin unger i hvert kull (vanligvis mellom 10-20, men opptill 30 har forekommet). Velger man å kjøpe en andrikk og en eller flere ender, blir dette resultatet. Da kan man selge unna, eller fylle fryseren.

Svovelstikken har andunger for salg mai - september 2007.
Interessert?

 
       
Egen hjemmeside? ©2005  Øyvind Haraldsvik