Søk på haraldsvik.no
Søk på nettØrland KommuneØrland Kommune er kjent for sitt flate landskap, den militære flyplassen og et rikt fugleliv. 4 av landets 17 vernede våtmarksområder er plassert rundt kommunen, som besøkes av i overkant av 200 fuglearter årlig.

Besøkende legger igjen kronene sine på tre obligatoriske besøksmål i kommunen: Austråttborgen, Austrått Fort og Kjeungskjær fyr. Det finnes også et bredt utvalg av fiskeplasser, turområder og severdigheter som er helt gratis å besøke i kommunen. Noen mener kanskje at den friske luften, de eventyrlige solnedgangene, den fruktbare jorda og det rike havet kan oppsummerer Ørlandet minst like bra som adelen på Austrått. Ironien er kanskje at der solnedgangen har blitt fanget og hengt opp på gallerier i nær og fjær, har også adelen havnet på utstilling på Austrått, og med det har vel de også fortjent sitt besøk.

Inger av Austrått, den kanskje mektigste norske kvinne i historien, hadde hovedsete i borgen på Austrått. Hemmelige, katolske messer og spøkelser, er noe av det dagens guider i borgen ikke lenger får lov til å fortelle turister om, men et bygg som fortsatt huser en tidligere eier og dennes koner har nok sin historie å fortelle enkelte mottakelige sjeler.

Verdens eneste operative trippelkanon, på Austrått Fort, beskytter innløpet til Trondheimsfjorden, og er den eneste beskyttelsen verden har mot en plutselig masse-emigrering av trøndere. Omvisningen inne i det restaurerte forsvarsverket er verdt sine kroner, men forbered deg på litt klatring.
Les mer om Austrått Fort her.

Kjeungskjær huser et åttekantet fyr, som sammen med så mange andre, har blitt automatisert. Fyrets historie forteller om de familier som har bodd der ute, isolert fra folk, og som til tross for den korte avstanden til land, hadde bofast privatlærer til barna, og proviant til å overleve langvarig uvær. Kjeungen leies ut til overnattingsgjester i sommersesongen. Les mer om Kjeungen på kystlagets egne sider her

Åpent hav rundt Ørlandet
Austråttborgen
Austrått Fort
Luft under vingene
Austråttborgen
Austrått Fort

Kjeungen

 
       
Egen hjemmeside? ©2005  Øyvind Haraldsvik